Časně neolitická štípaná industrie z osady Kladníky a Ivanovice na Moravě. Frühneolithische Spaltindustrie aus den Siedlungen Kladníky und Ivanovice in Mähren.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Časně neolitická štípaná industrie ze sídliště Kladníky a Ivanovice
Autoři

MATEICIUCOVÁ Inna

Rok publikování 2000
Druh Článek ve sborníku
Konference PA – Supplementum 13
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova chipped stone industry - raw material distribution - Szentgál radiolarite - LBK
Popis V rámci zpracování materiálu ze záchranných archeologických výzkumů lokalizovaných na katastrech obcí Kladníky (u Přerova) a Ivanovice u Brna byla zpracována také štípaná industrie (dále jen ŠI). Obě lokality byly na základě vyhodnocení keramiky zařazeny do nejstarší fáze - fáze Ia kultury s lineární keramikou. Štípaná industrie z obou lokalit byla analyzována z technologického a typologického hlediska. Zvýšená pozornost byla věnována jednotlivým druhům kamenných surovin a jejich distribuci. Na lokalitě Kladníky byl polský silicit krakovské jury (ze vzdálenosti asi 180 km) upřednostňován před lokálními silicity z glacigenních sedimentů. v osadě v Ivanovicích u Brna naprosto převažují lokální rohovce typu Olomučany. V obou osadách se vyskytl rovněž transdanubský radiolarit typu Szentgál. Transdanubské radiolarity se na Moravě objevují už od mezolitu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info