Chování českých adolescentů na internetu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KONEČNÝ Štěpán

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník příspěvků přednesených k 80. výročí založení Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova Internet communication; chat; lying; adolescent; behavior
Popis V našem výzkumu jsme se zaměřili na popis rozdílů mezi reálnou a virtuální komunikací, vytváření pocitů viny a reprezentací toho, jak je nemorální jednání vnímáno ostatními uživateli. Data byla sbíráná prostřednictvím rozhovorů, kterých se zúčastnilo 16 respondentů mezi 12-20 lety, 8 dívek a 8 chlapců. Ukazuje se, že adolescenti na internetu zkouší dělat věci, na které by si v běžném životě netroufli. Jako nejvýznamnější faktor se zde jeví anonymita, která je však vnímána ambivalentně - více soukromí a větší možnosti experimentace na úkor pocitu nedůvěry v ostatní uživatele. Jako další významný prvek se pak projevuje specifičnost internetového prostředí, ve kterém se dospívající pohybují, a které umožňuje či naopak znesnadňuje v realitě nežádoucí chování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info