A proteomic analysis of protein variations during differentiation of v-myb-transformed monoblasts

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analýza změn proteomu v průběhu diferenciace monoblastů transformovaných onkogenem v-myb
Autoři

ONDROUŠKOVÁ Eva POVOLNÁ Karolína VÁŇA Petr BENEŠ Petr KONEČNÁ Hana ZDRÁHAL Zbyněk ŠMARDA Jan

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Leukemia Research
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova v-myb; monoblast; macrophage; differentiation; proteome; two-dimensional gel electrophoresis; trichostatin A; TPA; mass spectrometry
Popis Onjogen v-mzb viru pta49 mzeloblastózy transformuje myelomonocytické buňky in vitro a indukuje akutní monoblastickou leukémii in vivo. Transformující účinek proteinu v-Myb může být potlačen forbolovým esterem (TPA) nebo inhibitorem histonových deacetyláz trichostatin A (TSA), které se testují pro případné klinické využití. V této studii jsme identifikovali proteiny s odlišnou mírou exprese v diferencujících se buňkách BM2 s využitím analýzy proteomu. Srovnali jsme změny proteomu těchto buněk vystavených TPA a TSA, abychom mohli získat informace o mechanismu účinku těchto látek. Zjistili jsme, že působením obou látek dochází ke změnám exprese několika proteinů zapojených do přestaveb cytoskeletu, reakcí na teplotní šok, proteosyntézy a buněčných signalizací. V této práci prezentujeme provní srovnávací analýzu proteomu monoblastů BM2 zaměřenou na identifikaci proteinů zapojených do řízení jejich terminální diferenciace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info