The effect of voltage sensitive dye di-4-ANEPPS on guinea pig and rabbit isolated heart

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Účinek napěťově-citlivého barviva di-4-ANEPPS na izolovaná srdce morčete a králíka
Autoři

NOVÁKOVÁ Marie BARDOŇOVÁ Jana PROVAZNÍK Ivo

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference France - New EU members meeting: New frontiers in basic cardiovascular research:Subcellular mechanisms of altered muscle function in cardiovascular diseases
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Fyziologie
Klíčová slova isolated heart;voltage sensitive dye;di-4-ANEPPS
Popis V naší laboratoři studujeme změny elektrické aktivity savčího myokardu za různých fyziologických i patofyziologických podmínek (ischemie-reperfůze, preconditioning, atd.) registrací monofázických akčních napětí za pomocí napěťově-citlivého barviva di-4-ANEPPSS. O přímých účincích tohoto barviva na srdeční sval se doposud mnoho neví. V naší práci jsme srovnávali účinek barviva na dva modely - izolovaná srdce morčete a králíka perfundovaná dle Langendorfa. Srdce jsou perfundována na konstantním tlaku, spontánně tepou a preparace stejně jako experimenty probíhají při 37C. Obojí srdce procházejí izolací, barvením a výplachem barviva. Celou dobu sledujeme bezdotykově 3D elektrogram a koronární průtok. Významné změny elektrogramu se objevily v době barvení a výplachu barviva - pokles spontánní srdeční frekvence a změny ve tvaru T vlny. Je to doprovázeno poklesem koronárního průtoku. U obou druhů se však změny liší - u morčete jsou více vyznačené a většinou prodloužení RR nezmizí ani po washoutu. Také změny koronárního průtoku jsou markantnější a méně reverzibilní. Lze shrnout, že králičí srdce je odolnější ke změnám spuštěným napěťově-citlivým barvivem. Ačkoliv u morčete jsou tyto změny částečně reverzibilní, zdá se tento model citlivější a tedy méně spolehlivý, obzvláště pro studium převodního systému srdečního.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info