Proposal for a Standard in Cartographic Visualization of Natural Risks and Disasters

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Návrh standardů v kartografické vizualizaci přírodních rizik a ohrožení
Autoři

KONEČNÝ Milan BANDROVA Temenoujka

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of the Joint Symposium of Seoul Metropolitan For a & Second International Workshop on Ubiquitous, Pervasive and Internet Mapping
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova Cartographic visualization; natural risks; disasters; mapping of the risk processes; standardization; standard cartographic symbol system .
Popis V příspěvku jsou brány v úvahu různé příklady kartografické vizualizace přírodních katastrof a ohrožení. Všudypřítomné mapování rizikových procesů je diskutováno z hlediska procesů standardizace. Je na bázi existujících standatdů a návrhů na standardy v uvažované oblasti. Rozdílné druhy ohrožení způsobené při zemětřeseních, hutikánech, tsunami, povodních, úniku ropy, ničivých požárech a jiných přírodních katastrofách mohou být zobrazeny-vizualizovány na základě jejich modelového zpracování jedním a tímž způsobem. Když máme příslušná reklasifikovaná geografická data, pak ohrožení nebo přírodní katastrofa může být modelována za použití standardního barevného systému (RB nebo CMYK) a standardního kartografického systému symbolů na počítačem generovaných mapách. Standardni systém barev a symbolů by měl být uzpůsoben kartografickým principům jednoduchosti, propojený s objekty nebo fenomény a čitelný pro uživatele.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info