Paenibacillus sepulcri sp. nov., isolated from biodeteriorated mural paintings in the Servilia tomb

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Paenibacillus sepulcri sp. nov., izolovaný z nástěných maleb poškozených živými organismy v hrobce v Servilii
Autoři

ŠMERDA Jakub SEDLÁČEK Ivo PÁČOVÁ Zdenka KREJČÍ Eva HAVEL Ladislav

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Abstrakt
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Paenibacillus; DNA DNA hybridization; 16S rDNA; chemotaxonomy; phenotypic analysis
Popis V roce 2001 byla izolována z nástěných maleb poškozených živými organismy v hrobce v Servilii gram-variabilní, fakultativně anaerobní bakterie, tvořící endospory. Tato bakterie byla uložena ve sbírce LMG pod názvem Paenibacillus sp. s katalogizačním číslem LMG 19508. Kmen byl následně charakterizován pomocí fenotypových a molekulárních metod. Sekvenace a následné porovnání sekvence 16S rRNA genu potvrdili, že kmen náleží do rodu Paenibacillus a odalili jeho blízký vztah k druhu Paenibacillus mendelii CCM 4839T (96,7% sekvenční podobnosti). Převládající menachinon byl typ MK-7. Buněčné stěny obsahovaly meso-diaminopimelovou kyselinu typu A1. Obsah G+C (50%mol) a převládající mastná kyselina kmene LMG 19508T byla v souladu s charakteristikami rodu Paenibacillus. Nicméně, DNA-DNA hybridizace odlišili kmen LMG 19508T od ostatních fylogeneticky příbuzných druhů. Usuzujeme, že izolát představuje nový druh - Paenibacillus sepulcri sp. nov. Typový kmen je kmen CCM 7311T (=LMG 19508T).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info