Systémové zdroje korupce v čase společenské změny v makro-sociologickém pohledu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TOMÁŠEK Marcel

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Korupce; Projevy a potírání v České republice a Evropské unii
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova Systemic Sources of Corruption; Radical Social Change; Systemic Crisis; State Capture; Evropeanization; Easternization
Popis Má-li být pochopena podstata korupčních jevů v tomto specifickém post-socialistickém kontextu je nutno vyjít za hranice klasického chápání korupce jako neregulované zištné interakce mezi soukromým aktérem a reprezentantem veřejné sféry, aby bylo možno akcentovat rozšíření použití konceptu i na specifické formy interakcí mezi privátními aktéry mezi sebou anebo v jejich interním rámci. Takto poněkud překvapivě lze nalézt společné charakteristiky a definiční rámec pro nedávné skandály s podvodným účetnictvím a následným nadhodnocováním cen akcií a dalšími interními operacemi amerických a evropských korporací (WorldCom, Enron, Parmalat) a tunelovacími skandály v českých privatizačních fondech a podnicích včetně obchodů s pohledávkami vypořádávanými prostřednictvím Konsolidační agentury.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info