K závěru vývoje mohylové kultury a počátku lužických popelnicových polí na střední a severní Moravě

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠABATOVÁ Klára

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Pravěk. Nová řada 14
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Archaeology; Middle and Late Bronze Age; Tumulus Culture; Lausitz Phases of Urnfield Culture; settlement; Middle and North Moravia; ceramic; chronology
Popis Konec vývoje středodunajské mohylové kultury a počátky velatické fáze komplexu středodunajských popelnicových polí na jižní Moravě jsou dobře popsány díky práci J. Říhovského. Na střední a severní Moravě byl dlouho dobře znám vývoj v období lužické kultury; ale otázka vývoje ve střední době bronzové zůstala po dlouhou dobu nevyjasněna. Tento článek se pokouší na základě zpracování sídelního areálu v Přáslavicích otázku vývoje mezi střední a mladší dobou bronzovou zodpovědět. Přestože od 90. let přibývaly soubory mohylové kultury do vyhodnocení sídelního areálu v Přáslavicích nebyl pro lužický kulturní prostor zpracován materiál korespondující se středodunajským vývojem; který by umožňoval synchronizaci v tak dlouhém časovém úseku. V Přáslavicích byly na základě studia keramiky vyčleněny tři základní horizonty osídlení doby bronzové. Mladší stupeň mohylové kultury (BC2); který byl zachycen pouze v sídlištním materiálu; přechodný mohylový-lužický horizont (BC/D-počátek BD); který je sledovatelný nejen v sídlištním materiálu; ale i na nejstarších hrobech pohřebiště a lužická fáze KLPP (BD-HA1); také zastoupená v obou hlavních prostorových komponentách sídelního areálu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info