Představa svébytnosti lokálních kultur a její dopad na zdůvodnění odlišných kulturních práv příslušníků etnokulturních menšin a přistěhovalců

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SZALÓ Csaba CHYTILEK Roman MAREŠ Miroslav

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Reprezentace zájmů menšin v EU.
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova culture; identity; inclusion; migration
Popis Rostoucí etnokulturní rozmanitost pozdně-moderních společností je obvykle nahlížena jako zdroj problémů souvisejících s integrací etnokulturních menšin a přistěhovalců do hlavního proudu společnosti. Rostoucí etnokulturní rozmanitost však nevytváří problém ani tak z hlediska integrace menšin a přistěhovalců, nýbrž z hlediska integrace společnosti. Cílem tohoto textu je prozkoumat normativní způsob legitimizace menšinových práv, který je založen na diferenciaci mezi právy příslušníků etnokulturních menšin a právy přistěhovalců. První část zkoumá, jak diskurs týkající se práv menšin je založen na předpokladu, že nároky na určitá práva jsou ospravedlnitelné na základě přináležitost subjektů k vlastní, svébytné místní kultuře. Následující části textu pojedná o tom, jak se koncipuje kulturní příslušnost subjektů z hlediska liberálního kulturalismu. Poslední část se věnuje kritice konceptu societální kultury jako pomyslného místa přináležitosti subjektů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info