Habitat preferences of aquatic Oligochaeta (Annelida) in the Rokytná River, Czech Republic - a small highland stream

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Habitatové preference akvatických máloštětinatců Oligochaeta (Annelida) v řece Rokytné, Česká republika - v drobném pahorkatinném toku
Autoři

SCHENKOVÁ Jana HELEŠIC Jan

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Hydrobiologia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.springerlink.com/media/g19tayquth7jvh1jxdf1/contributions/7/2/7/3/727381u4138585r7.pdf
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Oligochaeta; habitat preferences; distribution pattern; temporal variability; multivariate analysis
Popis Cílem výzkumu bylo zjistit habitatové preference akvatických máloštětinatců v období od dubna 1999 do dubna 2001 v řece Rokytné (povodí Dyje), toku 6. řádu, Česká republika. Na 4 typických habitatech v řece Rokytné byly měsíčně odebírány kvantitativní vzorky a byla měřena rychlost proudění a základní chemické proměnné prostředí. Během této studie bylo nalezeno 28.842 jedinců máloštětinatců náležících do 44 druhů nebo vyšších taxonů. Byla analyzována časová variabilita proporcionálního zastoupení trofických skupin (sběračů a spásačů) na sledovaných habitatech. Habitatové preference byly vyhodnoceny CANOCO. BOD a koncentrace NO3 byly nejvýznamnější proměnné vysvětlující distribuci máloštětinatců podél 1. osy. Rychlost proudění a přítomnost máloštětinatů na habitatech, kde se nevytvářely štěrkové lavice, pak byly nejdůležitější podél 2. osy. Obě osy byly korelovány s teplotou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info