Farmakoterapie kognitivní dysfunkce u schizofrenie

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČEŠKOVÁ Eva KUČEROVÁ Hana KAŠPÁREK Tomáš PŘIKRYL Radovan

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česká a slovenská psychiatrie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Psychiatrie, sexuologie
Klíčová slova cognitive dysfunction; first-episode schizophrenia; atypical antipsychotics; adjunctive treatment; augmentation
Popis Kognitivní dysfunkce se nachází u řady neuropsychiatrických onemocnění. Postupně se dostává do středu zájmu z řady důvodů, hlavně však proto, že je důležitým faktorem ovlivňující fungování nemocného. Má řadu komponent, které jsou spojovány s určitým anatomickým a funkčním substrátem. Nejvíce je studována u schizofrenního onemocnění. Z dostupných farmakoterapeutických možností se nabízí atypická antipsychotika a přídatná medikace, která může jejich efekt augmentovat.Atypická antipsychotika se liší s svým farmakologickým profilem, což se také promítá do diferencovaného ovlivnění jednotlivých komponent. Ve srovnání s typickými antipsychotiky je jejich pozitivní ovlivnění kogitivní dysfunkce výraznější. Testována byla augmentace základních neurotransmitérů, které se podílejí na kognitivní dysfunkci.Jedná se o noradrenergní, cholinergní a glutamátergní augmentaci, další možností jsou látky modulující serotonergní receptory. Cholinergnlí augmentace byla primárně propracována u demence.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info