Využití kombinace přírodovědných analýz a experimentu při hodnocení otisků prstů na neolitické keramice z Těšetic-Kyjovic

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HLOŽEK Martin KRÁLÍK Miroslav

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Experimentálna archeológia a popularizácia výsledkov archeologického bádania v múzejnej a školskej praxi
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Lengyel culture; fingerprints; archeology; paleodermatoglyphics.
Popis V rámci interdisciplinární spolupráce při výzkumu otisků prstů na neolitické keramice z Těšetic - Kyjovic jsme se pokusili propojit metody paleodermatoglyfiky s mikropetrografickými rozbory a zpětně jejich výsledky ověřit experimentem. U dvou miniaturních nádobek kultury s moravskou malovanou keramikou vznikl na základě zkoumání reliktů papilárních linií předpoklad, že se jedná o otisky prstů dětí. Metodicky bylo postupováno tak, že zmíněnými metodami byly zkoumány originální neolitické nádobky a poté byly stejným způsobem zkoumány napodobeniny těchto výrobků, zhotovené v rámci experimentální výroby pravěké keramiky dnešní populací. Z šířky bříšek prstů, tak i tloušťky epidermální lišty na originálech vyplývá, že tyto stopy nezanechali dospělí lidé, nýbrž děti. Vzhledem k tomu, že je většina stop přímo záznamem formování nádobek, původci otisků byli v těchto dvou případech i tvůrci předmětů. Tato studie posloužila k specifikaci biologických a technologických vlivů, které mohou být podstatné při hodnocení otisků prstů na neolitické keramice, zejména co se týče vlastností srovnávacích souborů. Výsledky najdou uplatnění při studiu otisků prstů na další keramice z této lokality a dávají příklad dalšího uplatnění experimentu archeologii a antropologii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info