Paenibacillus mendelii sp. nov., a bacterium from surface-sterilized seeds of Pisum sativum L.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Paenibacillus mendelii sp. nov., bakterie izolovaná z povrchově sterilizovaných semen hrachu setého (Pisum sativum L.)
Autoři

ŠMERDA Jakub SEDLÁČEK Ivo PÁČOVÁ Zdenka DURNOVÁ Eva SMÍŠKOVÁ Alexandra HAVEL Ladislav

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://ijs.sgmjournals.org/cgi/content/abstract/55/6/2351
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Paenibacillus mendelii; new taxa; 16S rRNA; DNA-DNA hybridization
Popis Gram variabilní, fakultativně anaerobní bakterie tvořící endospory, byla izolována z povrchově sterilizovaných semen hrachu setého a charakterizována pomocí fenotypových a genotypových metod. PCR s primerem specifickými pro rod Paenibacillus (PAEN515F) a sekvence genu 16S rRNA indikovala, že kmen C/2T náleží do rodu Paenibacillus a je blízce příbuzný druhu Paenibacillus phyllosphaerae (94,O % podobnost sekvencí). Kmen C/2T vytváří jedinečné fenotypové profily, především v produkci kyseliny ze substrátů. Obsah guaninu a cytozinu (50,8 mol%) a převažující mastná kyselina (anteiso-C15 : 0) odpovídají charakterizaci rodu Paenibacillus. DNA-DNA hybridizace odlišuje kmen C/2T od ostatních, fylogeneticky příbuzných druhů rodu Paenibacillus a proto byl kmen C/2T (=CCM 4839T=LMG 23002T) popsán jako nový druh Paenibacillus mendelii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info