Využití poznatků o geochemickém vývoji pro volbu vhodné strategie nakládání s důlními vodami, optimalizaci technologie čištění a pro krátkodobá a dlouhodobá opatření při minimalizaci rizik pro zdraví člověka a zasažené ekosystémy

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZEMAN Josef KOPŘIVA Antonín ČERNÍK Miroslav SLOVÁK Jiří

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Sanační technologie VII
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geochemie
Klíčová slova mine water; remediation; stratification; flooding
Popis Výsledky studia důlních vod potvrdily, že je možné identifikovat obecné charakteristiky geochemic-kého vývoje důlních vod v průběhu aktivní těžby, zatápění a vývoje po zatopení ložiska bez ohledu na typ ložiska, jeho geologickou pozici a klimatické podmínky. Těchto charakteristik je pak možné vyu-žít pro volbu optimálního procesu nakládání důlními vodami. Jsou to zejména: 1. studium dlouhodobých trendů umožňuje optimálně volit kapacitu čističky a použitou technologii 2. studium sezónních trendů umožňuje kvalifikovaně určit krátkodobé (několikatýdenní až měsíční) změny v kvalitě důlních vod a tomu přizpůsobit technologické vstupy 3. studium zonálnosti umožňuje ve spolupráci s ložiskovými geology a hydrogeology určit způsob odebírání nadbytečných důlních vod tak, aby: a. se zpracovávaly zředěnejší vody b. koncentrovanější důlní vody trvale zůstávaly v redukční zóně c. hranice mezi zředěnějšími a koncentrovanějšími vodami zůstávala trvale pod úrovní, ze které by mohlo dojít k jejich úniku na povrch 4. většinu parametrů - sezónní a dlouhodobé trendy - důlních vod lze na základě dosud provedených pilotních studií určit ze stávajících údajů - trendy chemického složení důlních vod v době aktivní činnosti dolu a v průběhu zatápění 5. kritickými údaji, které je nutné zjišťovat nově, je geochemická zonálnost a stratifikace důlních vod (mocnost zředěnějších a koncentrovanějších vod, jejich koncentrace, hloubkový vývoj).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info