Comparison of digestion techniques for determination of iodine in milk by vapour - generation inductively coupled plasma - optical emission spectrometry

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Porovnání rozkladných technik pro stanovení jodu v mléce metodou VG-ICP-OES
Autoři

NIEDOBOVÁ Eva MACHÁT Jiří KANICKÝ Viktor OTRUBA Vítězslav

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference European winter conference on plasma spectrochemistry 2005
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova iodine; ICP-OES; vapour-generation; milk
Popis Kvantifikace přirozených obsahů jodu v mléce vyžaduje dostatečně citlivé metody. Mez detekce metody ICP-OES s využitím konvenčního zmlžování je nedostačující a nejvíce pak spektrální interference znemožňují stanovení jodu. Generování jodu do ICP zvyšuje citlivost metody a eliminuje spektrální interferenci fosforu. V naší práci jsme se zabývali dvěmi různými technikami rozkladu následovánými generováním jodu do plazmatu pro stanovení jodu v mléce. Alkalické spalování s dusičnanem vápenatým / hydroxidem draselným je vhodné pro přípravu vzorků pro generování jodu, nicméně uhličitany z vodného výluhu popela způsobují spektrální interferenci (CO molekulový emisní pás). Tento byl eliminován okyselením vodného výluhu spáleného vzorku a povařením se siřičitanem sodným (redukčním činidlem). S použitím této procedury byla spektrální interference kompletně odtsraněna. Nízkoteplotní spalování v kyslíkovém plazmatu bylo další studovanou metodou, kdy tato metoda nevyžaduje žádná další aditiva. Generování jodu bylo prováděno s použitím směsi kyseliny sírové a peroxidu vodíku v generátoru par se separátorem fází. Citlivost uvedeního systému byla dostačující pro stanovení přirozených obsahů jodu v mléce. Návratnost obou rozkladných technik byla ověřena metodou ICP-MS s konvenčním zmlžováním.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info