Analýza fenotypu a kinetiky subpopulací CD34+ buněk a lymfocytů dárců periferních hematopoetických kmenových buněk pro alogenní transplantace.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KLABUSAY Martin SUKOVÁ Věra KOŘÍSTEK Zdeněk MAYER Jiří VORLÍČEK Jiří

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Časopis lékařů českých
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova CD34+ cells; immunophenotype; allogeneic transplantation
Popis Při transplantaci periferních hematopoetických kmenových buněk je množství CD34+ buněk v transplantátu rozhodujícím parametrem pro hodnocení kvality štěpu a jeho úspěšné přihojení. Koncentrace CD34+ buněk se analyzuje standardně v transplantátu i v periferní krvi během mobilizace. Ostatní leukocytární subpopulace nebývají rutinně sledovány. Autoři analyzují výsledky imunofenotypizace leukocytárních subpopulací a rovněž subpopulací CD34+ buněk u dárců periferních kmenových buněk pro příbuzenské alogenní transplantace, kteří byli stimulováni růstovým faktorem G-CSF v dávce 16 mg /kg/den. Výtěžnost CD34+ buněk při separaci se nelišila významně mezi dny 4 a 5 stimulace, byla signifikantně vyšší v tyto dny než v den 6. Subpopulace fenotypu CD34+90+ a CD34+61+ dosáhly v transplantátu maxima den 4, naopak částečně diferencované subpopulace CD34+ buněk s koexpresí CD33, CD19 a CD7 dosáhly maxima až v den 6 stimulace. Během leukaferézy se v transplantátu koncentrovaly CD4+ T-lymfocyty a poměr CD4/CD8 v transplantátu se zvýšil na 3,06. Jako nejvýhodnější k odběru periferních kmenových buněk při dávce 16 mg G-CSF/kg/den se ukázal den 4 a 5 mobilizace, kdy byla nejvyšší relativní i absolutní koncentrace CD34+ buněk v transplantátu. Stimulace G-CSF a separace nevede k významné aktivaci T-lymfocytů. Znalost kinetiky subpopulací CD34+ kompartmentu v čase se může stát spolu se selekcí a ex vivo manipulací kmenových buněk přínosem pro engraftment, překlenutí trombocytopenie a granulocytopenie či prevenci reakce GvHD u transplantovaných.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info