Systematic status of African populations of Pipistrellus pipistrellus complex (Chiroptera: Vespertilionidae), with a description of a new species from Cyrenaica, Libya

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Systematické postavení afrických populací netopýrů druhového komplexu Pipistrellus pipistrellus (Chiroptera: Vespertilionidae) s popisem nového druhu z Cyrenaiky (Libye)
Autoři

BENDA Petr HULVA Pavel GAISLER Jiří

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Chiropterologica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Pipistrellus pipistrellus; Pipistrellus pygmaeus; Africa; morphology; morphometry; cytochrome b; mitochondrial DNA; taxonomy
Popis Za použití morfologických a genetických technik byly analyzovány muzejní exempláře afrických populací netopýrů taxonu P. pipistrellus sensu lato a byly srovnány s eurasijským materiálem téhož taxonu. Byly rozlišeny dvě morfologicky, geneticky a geograficky rozdílné populace. Populace z mediteránní části Cyrenaiky se natolik liší ode všech ostatních, že bylo popsána jako nový druh Pipistrellus hanaki. Druhá populace obývá mediteránní oblast Maroka, Alžírska a Tuniska a její odlišnost od eurazijských populací komplexu je menší, takže nezakládá důvod k oddělení na úrovni druhu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info