Occurence of freshwater sponges (Porifera, Spongillidae) and sponge-associated organisms in the Dalešice and Mohelno Reservoirs (Czech Republic)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Výskyt sladkovodních hub (Porifera, Spongillidae) a organismů v nich žijících ve vodních nádržích Dalešice a Mohelno
Autoři

ŽÁKOVÁ Zdeňka OPRAVILOVÁ Věra SCHENKOVÁ Jana MLEJNKOVÁ Hana

Rok publikování 2004
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Výzkumný projekt "Role a sezónní změny ve výskytu sladkovodních hub (Porifera) ve vodních nádržích ovlivněných provozem jaderné elektrárny" v období 2001-2003 byl zaměřen na zjištění úlohy a životního cyklu sladkovodních hub (Porifera)ve vodní nádrži Mohelno. Tato nádrž slouží jako zdroj i recipient chladicí vody pro jadernou elektrárnu Dukovany a je ovlivněna i provozem přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. Referenční lokalita v Dalešické nádrži (Hartvíkovice)nebyla ovlivněna ani chladicí vodou ani přečerpáváním. Růst hub a sezónní změny byly studovány na přirozených a umělých substrátech v hlouce 8-9 m. Nalezeny byly Spongilla lacustris, Ephydatia fluviatilis and Ephydatia mülleri. Navíc byly zaznamenávány fyzikálně chemické faktory, výskyt bakterií a oranismů žijících v koloniích hub.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info