Mechanismy distribuce kamenné štípané industrie v moravském neolitu.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MATEICIUCOVÁ Inna

Rok publikování 2001
Druh Článek ve sborníku
Konference Otázky neolitu a eneolitu našich zemí - 2000
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova social contacts; raw material distribution; Neolithic; Mesolithic; lokal; regional; distant; Szentgál radolarite; Krumlovský les hornstone; Jurassic Cracow flint; erratic flint
Popis V posledních letech je znovu a znovu zdůrazňován význam štípané industrie (ŠI) jakožto archeologického pramenu, a to zejména v souvislosti se zjišťováním původu kamenných surovin, ze kterých byly štípané artefakty vyrobeny. Tímto způsobem lze odhalit i vazby mezi vzdálenými oblastmi, což jiné archeologické prameny umožňují jen v omezené míře. Vedle rekonstrukce komunikační sítě jako takové se můžeme podle objemu kamenné suroviny, její formy při transportu (např. nástroj nebo neopracovaná surovina) a transportní vzdálenosti pokusit nahlédnout do způsobu organizace a fungování tehdejší společnosti. V tomto příspěvku se zabývám pozadím kontaktů zjištěných sledováním distribuce ŠI a mechanismy, jež ji usměrňovaly a poháněly nebo naopak brzdily. Zajímá mě, do jaké míry se jednalo o nezbytnou potřebu obstarat si kamennou surovinu ze vzdáleného regionu nebo se předzásobit (posuny obyvatel do neznámých oblastí nebo do oblastí s nedostatkem vhodné suroviny) a do jaké míry je výskyt artefaktů z importovaných surovin spíše průvodním jevem procesů sociálního a náboženského charakteru (např. sňatky, slavnosti a obřady). Cílem není vyčerpávající popis možností distribuce surovin, ale spíše jen zamyšlení nad jejími možnými významy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info