Antidepressant-like effects of tiagabine on locomotor/exploratory behaviour and leukocyte phagocytosis in rats

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Účinky tiagabinu na lokomočně-explorační chování a leukocytární fagocytózu potkanů jsou podobné účinkům antidepresiv
Autoři

PISTOVČÁKOVÁ Jana ŠULCOVÁ Alexandra

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj European Neuropsychopharmacology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova animal model; depression; olfactory bulbectomy; tiagabine
Popis Cílem studie bylo testovat potenciální antidepresivní efekt antiepileptika 3. generace tiagabinu v potkaním modelu bilaterální olfaktorické bulbektomie, který napodobuje behaviorální, imunitní a endokrinní změny lidské deprese. Bulbektomovaní potkani ve srovnání s kontrolními zvířaty projevili charakteristickoku lokomoční hyperaktivitu v testu otevřeného pole a signifikantní útlum leukocytární fagocytózy. Opakované podávání tiagabinu (12mg/den, 10 dnů, i.p.) způsobilo signifikantní snížení lokomoční hyperactivity v testu otevřeného pole a signifikantně desinhibovalo potlačenou leukocytární fagocytózu. V souladu s klinickými údaji o účincích antidepresiv na pozorované parametry, výsledky obou našich experimentů svědčí pro potenciální antidepresivní účinky tiagabinu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info