Kopřiva lužní, Urtica kioviensis, na soutoku Moravy a Dyje

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DANIHELKA Jiří LEPŠÍ Martin

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova Urticaceae; floodplain forests; Czech Republic; Alnion incanae; Bidention tripartitae; Red list; Central Europe; floristics
Popis Urtica kioviensis byla v České republice poprvé nalezena v roce 1947 u Moravského Písku na jihovýchodní Moravě. Od počátku 90. let byl druh považován za nezvěstný. V červnu 2001 nalezl M. Lepší populaci kopřivy lužní v periodické tůni v národní přírodní rezervaci Ranšpurk poblíž soutoku Moravy a Dyje. Naleziště se nachází asi jižně od Lanžhota v nivě Dyje a Moravy poblíž soutoku obou řek asi 10 km od nejsevernější známé lokality tohoto druhu v nivě Moravy v Dolních Rakousích u obce Hohenau. Urtica kioviensis se od kopřivy U. dioca liší světle zelenou barvou listů, lesklým povrchem a olysalostí (přítomny jen žahavé chlupy) čepele, poléhavým, dlouze plazivým, v nodech kořenujícím stonkem, trojúhelníhovítými, někdy srostlými palisty a jednodomostí. Je to kontinentální druh úvalů nížinných řek, který je rozšířen od jižního Ruska po Maďarsko. Izolované výskyty jsou na Slovensku, ve východním Rakousku, východní části České republiky, středním Německu a Dánsku. Roste hlavně v olšových a vrbových luzích, na obnažených dnech a březích periodických tůní. Na podzim vytváří plazivé, hustě listnaté lodyhy, které zůstávají zelené až do časného jara.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info