Main flavonoids in the root of Scutellaria baicalensis cultivated in Europe and comparison their antiradical properties.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Hlavní flavonoidy v kořenu Scutellaria baicalensis pěstované v Evropě a srovnání jejich antiradikálových vlastností
Autoři

BOCHOŘÁKOVÁ Hana PAULOVÁ Hana SLANINA Jiří MUSIL Pavel TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Phytotherapy Research
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Scutellaria; flavonoids; baicalin; baicalein; wogonin glucuronide
Popis Obsah hlavních flavonoidů v kořenu Scutellaria baicalensis pěstované v Evropě byl vyhodnocen pomocí nové a jednoduché RP-HPLC metody s gradientem acetonitrilu v mobilní fázi. Hlavními komponentami kořene byl bajkalin-BG (8,12% suchého kořene) a wogonin glukuronid-WG (2,52%). U pěti hlavních flavoidů byla testována jejich antiradikálová aktivita s DPPH a pouze u dvou flavonoidů (vlivem jejich omezené rozpustnosti) byla měřena jejich schopnost vychytávat hydroxylový radikál metodou aromatické hydroxylace. Pro srovnání byl testován i celkový extrakt. V experimentech s DPPH pouze BG a bajkalein vykázal signifikatní zhášecí efekt , zatímco produkce OH radikálů generovaných pomocí UV fotolýzy H2O2 byla snížena v přítomnosti BG a WG. Po porovnání s výsledky získanými s celkovým extraktem, je možno shrnout, že za zhášecí aktivitu extraktu hlavně odpovídá BG. Na druhé straně, BG, WG a pravděpodobně i ostatní flavonoidy působí při zhášení OH radikálu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info