Drobní savci CHKO Litovelské Pomoraví. Část 1. Netopýři - Chiroptera.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BARTONIČKA Tomáš ŘEHÁK Zdeněk WOLF Petr BRYJA Josef

Rok publikování 2002
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Lynx (Praha), n.s.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova faunistic review; floodplain forests; Litovelské Pomoraví; hibernacula; bat-detectoring; netting; summer shelters
Popis Byla sumarizována publikovaná a dostupná nepublikovaná data o výskytu netopýrů na území CHKO Litovelské Pomoraví. K získání faunistických dat byly použity různé metody, např. detekce ultrazvuku, odchyt do sítí, pozorování v zimních a letních úkrytech. Celkem bylo zaznamenáno 18 druhů netopýrů: Rhinolophus hipposideros, Myotis mystacinus, M. brandtii, M. emarginatus, M. nattereri, M. bechsteinii, M. myotis, M. daubentonii, Vespertilio murinus, Eptesicus serotinus, Nyctalus leisleri, N. noctula, Pipistrellus pygmaeus/mediterraneus, P. pipistrellus, P. nathusii, Barbastella barbastellus, Plecotus auritus, P. austriacus. Nejběžnějším druhem se díky dostatku vhodných biotopů, zejména vodních, jeví M. daubentonii. Četnými jsou také další druhy osídlující stromové dutiny a lovící uvnitř luhů; jako M. mystacinus, M. brandtii, Nyctalus spp. apod. Narozdíl od jiných aluviálních oblastí v České republice některé druhy netopýrů zde díky přítomnosti jeskyní i zimují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info