Životní styl a riziko aterosklerózy u bývalých onkologických pacientů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HRSTKOVÁ Hana BRÁZDOVÁ Zuzana FIALA J. BAJER Milan

Rok publikování 2002
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Diabetologie, matabolismus, endokrinologie, výživa
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Pacienti léčení v dětství komplexní protinádorovou terapií pro zhoubný nádor představují rizikovou skupinu pro vznik kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Zdravý životní styl, který zahrnuje i správné výživové návyky, může toto riziko snižovat. Sledovali jsme soubor 182 dětí , adolescentů a mladých dospělých ve věku 6-30 let (82 žen a 100 mužů) minimálně za let od ukončené terapie zhoubného nádoru. U tohoto souboru jsme hodnotili příjem nutrientů a jednotlivých potravinových skupin pomocí 24 hod. recallu, hladinu celkového cholesterolu, triglyceridů, HDL a LDL cholesterolu a BMI. Při hodnocení přívodu energie a živin jsme zjistili, že energetický příjem nepřesahuje 110% normy populace. Strava je ale značně nevyvážená, obsahuje nedostatečné množství rostlinných bílkovin, nízkotučného mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vlákniny, vitaminů A, B2, B6, E. Nadměrná je dodávka živočišných tuků, cholesterolu a soli. BMI souboru má hodnoty v mezích normy, žtedy mezi 25-75 procentilem pouze u 52% pacientů, 29% má hodnoty na 75. percentilem a 19% nad 90.percentilem. Hodnoty cholesterolu pod 4,4 mmol/l,tedy s nízkým rizikem pro vývoj aterosklerózy, byly nalezeny u 60% jedinců, ostatní mají hodnoty pro vyšší a vysoké riziko vzniku aterosklerózy. Z výsledků je zřejmé, že učásti bývalých onkologických pacientů, kterí mají vzhledem k přestálé léčbě již primárně vyšší riziko kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy v dospělosti, jsou i ostatní sledované parametry rizikové. Vyšší BMI a špatné výživové ávyky uvedené riziko ještě zvyšují. V rámci preventivních opatření je možné pokusit se o snížení tohoto rizika zlepšením výživových zvyklostí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info