Photooxidation of Dipyrrinones: Reaction with Singlet Oxygen and Characterization of Reaction Intermediates

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MADEA Dominik PEŇÁKOVÁ Júlia MEHARA Jaya AKISAKA Rikuo MARTÍNEK Marek ROITHOVÁ Jana KLÁN Petr

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Organic Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.joc.4c02954
Doi http://dx.doi.org/10.1021/acs.joc.4c02954
Klíčová slova DYE-SENSITIZED PHOTOOXYGENATION; REVERSIBLE-E PHOTOISOMERIZATION; ELECTRON-TRANSFER; PYRROLE PHOTOOXIDATION; AQUEOUS-SOLUTION; BILIRUBIN; OXIDATION; CHEMILUMINESCENCE; PRODUCTS; PROPENTDYOPENTS
Přiložené soubory
Popis Bilirubin (BR) is a water-insoluble product of heme catabolism in mammals. Elevated blood concentrations of BR, especially in the neonatal period, are treated with blue-green light phototherapy. The major mechanism of BR elimination during phototherapy is photoisomerization, while a minor, less studied mechanism of degradation is oxidation. In this work, we studied the oxidation of the bilirubin model tetramethyl-dipyrrinone (Z-13) by singlet oxygen in methanol using UV-vis and ESI-MS spectroscopy, resulting in propentdyopents as the main oxidation products. We also identified two additional intermediates that were formed during the reaction (hydroperoxide 21a and imine 17). The structure of the hydroperoxide was confirmed by helium-tagging IR spectroscopy. Such reaction intermediates formed during the oxidation of BR or bilirubin models have not been described so far. We believe that this work can be used as a first step in studying the complex oxidation mechanism of BR during phototherapy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info

K vyhodnocování tohoto webu a k personalizaci obsahu a reklam používáme soubory cookies. Když klikněte na „přijmout cookies", poskytnete nám souhlas k jejich uložení, správě a analýze. Upravit možnosti

Jen nezbytné Přijmout cookies