EFFECT OF SORGHUM SILAGE IN DIET OF DAIRY COWS ON EIGHTEEN-CARBON FATTY ACIDS IN MILK FAT.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MALÝ Petr KŘÍŽOVÁ Ludmila DADÁKOVÁ Kateřina KAŠPAROVSKÝ Tomáš

Rok publikování 2024
Druh Článek ve sborníku
Konference NutriNET 2024, Proceedings of reviewed scientific papers
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://nutrinet.mendelu.cz/wcd/w-rek-nutrinet/nutrinet-2024/nutrinet-2024.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-994-5-0136
Klíčová slova ?-linolenic acid; linoleic acid; n-3 fatty acids; n-6 fatty acids; saturated fatty acids; unsaturated fatty acids
Popis Cílem studie bylo zhodnotit vliv zařazení čirokové siláže do krmné dávky dojnic na C18 mastné kyseliny (MK) v mléčném tuku. Pokus byl proveden na dojnicích českého strakatého skotu ve středu laktace a byl rozdělen do dvou period. V první periodě byly krávy krmeny směsnou krmnou dávkou (TMR) založenou na kukuřičné siláži a travní senáži (kontrola), zatímco ve druhé periodě byla travní senáž částečně nahrazena čirokovou siláží (Sorghum). Profily MK byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenoionizační detekcí. Celkový obsah C18 kyselin byl v průměru 34,6 % všech MK v Sorghum a 29,4 % v kontrole. U skupiny Sorghum byl zjištěn vyšší obsah kyseliny stearové, olejové, linolové a ?-linolenové ve srovnání s kontrolou. Zařazení čirokové siláže do krmné dávky mělo pozitivní vliv na obsah polynenasycených MK a n-3 MK.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info