Current approach in thrombolytic therapy research – how to break the translational block.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Farmaceutickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Současný přístup ve výzkumu trombolytické terapie – jak prolomit translační blok.
Autoři

HLOŽKOVÁ Jana SCHEER Peter ONDRUŠ Jaroslav GOLIAŠOVÁ Simona AKSU Ahmet Davut BRHELOVÁ Eliška THALEROVÁ Sandra BISKUPIČ Jan KUCHYNKA Michaela MIKULÍK Robert

Rok publikování 2024
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
Přiložené soubory
Popis In vivo preklinický výzkum trombolytické terapie cévní mozkové příhody je komplikovaný z hlediska toho, že účinnost trombolýzy a bezpečnost trombolýzy nelze hodnotit současně. Proto jsme vyvinuli dva modely pro testování nových trombolytik a nových metod duální léčby. „Model účinnosti“ trombolýzy se provádí kontinuálním rentgenovým skenováním umělých sraženin embolizovaných do systémové cirkulace u potkanů. Umělé sraženiny jsou na bázi lidského fibrinu a jsou označeny baryem. Model má nulovou mortalitu (0 ze 174) a u zvířat zařazených do studie je 100% úspěšnost (174 ze 174) v minimálně jednom sledování lýzy sraženiny/krysa. Model bezpečnostní studie je založen na „klasické“ tromboembolické okluzi střední mozkové tepny a používá stejný typ sraženiny jako „model účinnosti“. Akceptována je však veškerá embolizace do velkých mozkových cév (přední, střední nebo zadní mozková tepna). Trombolýza je zahájena čtyři hodiny po indukci mrtvice. Po 24 hodinách je mozek impregnován pro vyšetření mikropočítačovou tomografií (miCT) a je detekována a kvantifikována hemoragická transformace. Řezy mozku lze dále zpracovávat pomocí topografické hmotnostní spektrometrie (LA-ICP-MS) a histologie. Prezentovaný nový přístup k testování trombolytické léčby u cévní mozkové příhody se dvěma komplementárními modely umožňuje zefektivnit preklinický výzkum snížením počtu použitých zvířat, téměř 100% zahrnutí experimentálních subjektů pro zpracování dat.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info