Discursive subjugation and the ways out: Narratives of othering among Czech Roma mothers

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SIDIROPULU-JANKŮ Kateřina OBROVSKÁ Jana

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Romani Studies
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.liverpooluniversitypress.co.uk/doi/10.3828/rost.2024.4
Doi http://dx.doi.org/10.3828/rost.2024.4
Klíčová slova biographical research; Roma people; coping strategies; identity; mothering; othering; primary socialization; social inequalities; social exclusion; Czechia
Přiložené soubory
Popis Tento článek představuje analýzu biografických rozhovorů zaměřených na vyjednávání každodenní výchovy dětí českými romskými matkami. Ukazujeme narativní reflexi etnické identity, stejně jako zvládací strategie a způsoby, jak se vymanit z diskurzivního podrobení způsobeného marginalizací etnickým odlišováním. Představujeme zvládací strategie založené na: 1) kolísání mezi odmítnutím a rezignovaným přijetím negativního diskurzu mezi etnickou většinou, 2) nároku na normálnost prostřednictvím univerzálního humanismu, podřízení se rasové mikroagresi a psychologizace agresora, a 3) přijetí rodinné hrdosti a sociálního nesouhlasu. Zjišťujeme, že primární socializace je důležitým prvkem při řešení diskurzivního podrobení etnickým odlišováním. Dále nastiňujeme návrhy pro další výzkum mechanismů odlišování, které se zdají přetrvávat v evropských společnostech v souvislosti s reprodukcí sociálních nerovností.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info