K čemu je raná výchova a péče? Jak se v ČR ne/diskutuje o rané výchově a péči o děti ve věku do tří let

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KAMPICHLER Martina

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologicky casopis/Czech Sociological Review
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://sreview.soc.cas.cz/artkey/csr-000000-0365.php
Doi http://dx.doi.org/10.13060/csr.2023.048
Klíčová slova ECEC for children up to the age of three; child groups; work-life balance; pedagogy; creches; postsocialist development
Popis Institucionální denní výchova a péče o děti ve věku do tří let (dále raná výchova a péče – RVaP) je téma, které v ČR už 30 let opakovaně vyvolává emotivní debaty. Zatím v nich však do velké míry chybí reflexe koncepčně-obsahové stránky. Článek se proto věnuje této v českých diskusích o RVaP opomíjené oblasti. V návaznosti na Foucaultův koncept governmentu analyzuje debaty o RVaP z hlediska režimů praktik RVaP jako re/produkující tematicky specifické a historicky konstituované asembláže toho, jak se RVaP v ČR dělá/má dělat. Odpovídá tím na následující otázky: Jaké režimy praktik RVaP figurují v českých debatách o službách RVaP od 90. let do současnosti? Jaké proměny a kontinuity lze na základě analýzy režimů praktik identifikovat v rámci těchto debat? Jaké dopady mají na systémové řešení RVaP v ČR? Výsledky analýzy ukazují, že v průběhu uplynulých 30 let lze identifikovat čtyři různé režimy praktik RVaP: jako socialistické zlo, které je třeba překonat; jako služby, které nejsou záležitostí státu; jako soukromý nástroj ke slaďování pracovního a soukromého života a nakonec jako veřejně financovaná služba ke slaďování pracovního a soukromého života. Klíčovou kontinuitou těchto režimů praktik je přehlížení koncepčně-obsahové stránky RVaP a s tím související absence pedagogického diskurzu RVaP, který by služby RVaP legitimizoval z hlediska jejich funkcí pro děti. Systémové řešení RVaP tak zůstává v ČR omezené na ekonomickou funkci služeb RVaP.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info