Kyjovice (okr. Znojmo) : Systematický výzkum v polohe „Sutny V“ v roce 2020 : Nálezová zpráva o provedení systematického archeologického výzkumu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TÓTH Peter

Rok publikování 2023
Druh Výzkumná zpráva
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

www https://digiarchiv.aiscr.cz/id/M-TX-202300595
Popis Archeologickým výzkumem jsme zachytili jižní část dlouhého domu č. D33 kultury s lineární keramikou, který byl tvořen 13 kůlovými jámami. Zachycená část domu měla zhruba obdélníkový půdorys a šířku přibližně 6,5 m. Vnější řady kůlů měly menší rozměry (zachycená šířka 30-60 cm, hloubka 10-20 cm), vnitřní řady kůlů měly větší rozměry (zachycená šířka 40-80 cm, hloubka 40-60 cm). Kůlová jáma KJ 1793 nebyla součástí domu D33; pravděpodobně mohla reprezentovat externí konstrukci s blíže neurčitým vztahem k domu D33. Dům byl po západní straně lemován stavební jámou č. 813 s nepravidelně hlubokým dnem, která byla orientována ve směru SV-JZ. Po východní stěně byl dům lemován stavební jámou č. 835, která měla nepravidelný oválný tvar a výrazně členěné dno. Díky tomu, že se půdorys domu č. D33 kultury s lineární keramikou nachází v bezodtokové oblasti, kde dochází ke zvýšenému ukládání svahových sedimentů, archeologické situace se nacházejí ve větších hloubkách (od 40-60 cm) než v jiných částech lokality (cca od 20-40 cm). Během odkryvu se podařilo pozorovat zajímavé stratigrafické vztahy. Zatímco v západní části zkoumané plochy se objekt č. 813 následuje po podorničí, ve východní části zkoumané plochy je objekt č. 835 překryt kulturní vrstvou silnou cca 20-40 cm. Obě stavební jámy a část kůlových jamek jsou však zahloubeny do fosilní půdy, což dokládá pedogenezi v období kultury s lineární keramikou. Výsledky archeologického výzkumu obohacují znalosti o problematice sídlišť a architektury kultury s LnK ve střední Evropě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info