The concept of small museums from an international and local perspective: starting points for further research in the Czech Republic

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pojetí malých muzeí mezinárodní a lokální optikou: východiska pro další výzkum v České republice
Autoři

JAGOŠOVÁ Lucie

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Muzeológia a kultúrne dedičstvo
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://muzeologia.sk/index_htm_files/MKD_4_23_jagosova.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.46284/mkd.2023.11.4.3
Klíčová slova small museum; micromuseum; museology; museum pedagogy; museum education; museum exhibitions
Popis Studie si klade otázku, co je to malé muzeum a v čem je specifické oproti ostatním muzeím. Na základě dostupných zahraničních i lokálních zdrojů shrnuje dosavadní stav bádání. Ten se do značné míry soustřeďuje na samotné hledání konsensu, jak takový typ muzea jasně definovat. Studie vychází z publikovaných výsledků klíčových výzkumů v posledních dvaceti letech a nastiňuje vybrané přístupy k charakteristice malého muzea a shrnuje pro něj typické znaky. Analogicky nahlíží na stav bádání v českém muzejnictví, kde je téma malých muzeí v různých časových intervalech opakovaně otevíráno, zkoumáno a debatováno, a to z různých perspektiv odborných činností a profesí v malém muzeu. Studie si klade otázku, jak na tento stav bádání efektivně navázat a dále jej rozvíjet v rámci České republiky, kde se tento typ muzeí zdá být dosud nedostatečně zmapovaný.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info