Ships as Museums (Museum Ships, Memory Ships)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Lodě jako muzea (muzejní lodě, paměťové lodě)
Autoři

ROMÁNOVÁ Natália

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia Museologica Slovaca
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://muzeologia.sk/index_htm_files/SMS_2023_def.pdf
Klíčová slova ships as museums; museum ship; memory ship; surface vessels; historic ship; Historic Naval Ships Association; Šturec; USA; Europe; maritime museum; originally preserved ship; decommissioned ship
Popis Lodě hrají ve společnosti již dlouho důležitou roli, počínaje starověkými dobyvačnými bitvami, přes zámořské objevitelské plavby na prahu novověku až po přepravu obchodních komodit a transoceánských "cest za lepším životem". Do dnešních dnů se však zachovala jen malá část plavidel. Cílem tohoto příspěvku je především představit je z muzejního hlediska, vymezit terminologické rozdíly a na příkladu nejznámějších muzejních lodí poukázat na různé formy využití takto specifického prostoru jak pro výstavy, tak pro další aktivity. Dalším záměrem bylo stručně nastínit rozdíly v přístupu k vyřazeným lodím mezi americkým a evropským prostředím. Cílem tohoto příspěvku je také rozšířit povědomí o muzejních lodích jako o zvláštním druhu muzea.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info