Wystapenie dyskusyjne w sprawie przyzwyczajeń zywieniowych u dziecii wieku przedszkolnego w Republice Czeskiej

Název česky Diskusní příspěvek týkající se stravovacích zvyklostí u předškolních dětí v České republice
Autoři

JUŘÍKOVÁ Jana DOLEŽELOVÁ Petra

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis CÍL Výživa v dětství má významný vliv na zdraví v dospělosti. Cílem studie bylo zjistit stravovací návyky dětí z okresu Blansko (Česká republika). Tato studie prezentuje kompilovaná data získaná od rodičů předškolních dětí z obce Křtiny. MATERIÁL A METODIKA Dotazníkovou metodou bylo osloveno 32 matek dětí předškolního věku navštěvujících mateřskou školu v obci Křtiny, okres Blansko v České republice. Otázky se týkaly porodní váhy a délky dětí, uklidnění, krmení, aktuálních návyků a zdraví dětí. Tato studie zahrnuje a rozvíjí odpovědi pouze na některé otázky o zvycích předškoláků. VÝSLEDKY Bylo zjištěno, že 59,4 % dětí předškolního věku konzumuje mléko a mléčné výrobky každý den a 40,6 % dětí příležitostně. Pro 75 % dětí je nejoblíbenějším mléčným výrobkem jogurt. Většina dětí (72 %) jí pšeničný chléb, pouze 20 % celozrnné pečivo a 8 % chléb z žitné mouky. Nejčastějším masným výrobkem u předškolních dětí je kuřecí maso (56,3 %), následuje vepřové maso, ryby a hovězí maso. Ovoce konzumuje denně 78 % dětí předškolního věku, 22 % dětí příležitostně. Nejkonzumovanějším druhem ovoce jsou jablka. 47 % předškolních dětí jí zeleninu každý den, 50 % dětí příležitostně a 3 % matek uvedlo, že jejich dítě zeleninu nejí vůbec. Nejčastěji konzumovaným druhem zeleniny je mrkev. Bylo také zjištěno, že sledované děti vypily každý den v průměru 1,3 litru tekutin. Dětem byl nejčastěji podáván čaj k pití (65,5 % dětí pije čaj každý den). Pitný režim předškolních dětí je dobrý, a to především díky učitelkám a pečovatelkám v MŠ, které dbají na dodržování pitného režimu u dětí. ZÁVĚR Při sledování stravovacích návyků předškolních dětí bylo zjištěno, že většina dětí konzumuje mléčné výrobky denně. Spotřeba celozrnného a žitného pečiva je nízká. Mezi masnými výrobky většina dětí jí nejčastěji kuřecí maso. Konzumace rybího masa je nedostatečná. Konzumace ovoce je na uklidňující úrovni, ale je zarážející zjištění, že některé děti nekonzumují zeleninu vůbec. Pitný režim předškolních dětí je dobrý.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info