Vrcholně a pozdně středověká keramika v českých zemích : výroba - regionalizace - metody - interpretace

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČAPEK Ladislav PROCHÁZKA Rudolf SEDLÁČKOVÁ Lenka TĚSNOHLÍDKOVÁ Kateřina SLAVÍČEK Karel PLCHOVÁ Soňa PLZÁK Jindřich NOSEK Vojtěch ZEMANCOVÁ Tereza

Rok publikování 2022
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Cílem knihy je v několika tematických kapitolách představit vývoj studia vrcholně a pozdně středověké keramiky v českých zemích, ukázat celý technologický proces výroby, nastínit regionální rozrůznění keramiky a kvality jejího nálezového prostředí, dále charakterizovat tvarové a typologické proměny nádob a celkově seznámit čtenáře s veškerými metodickými analyticko-syntetickými postupy a problémy týkající se zpracování a vyhodnocení keramických souborů ze středověkých lokalit. Zároveň snahou je zasadit výzkum keramiky do současného teoretického diskursu a poukázat na vybraných příkladech možné perspektivní oblasti studia, náměty na budoucí výzkum a nové interpretační souvislosti. Součástí knihy jsou čtyři praktické exkurzi zaměřené na dokumentaci keramiky (kresebnou, fotografickou, trojrozměrnou), postupy konzervování-restaurování keramiky, petroarcheologii keramiky a experimentální výzkum.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info