CÉVNÍ OTOKY DOLNÍCH KONČETIN JEJICH PŘÍČINY A MOŽNOSTI CHIRURGICKÉ TERAPIE

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PEKAŘ Matej BLAHA Lubomír

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Referátový výběr z dermatovenerologie.
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www http://referatovyvyber.cz/dermatovenerologie/images/flippingbook/RVD-1-2023/RVD-1-2023.pdf
Klíčová slova oedema; varices; venous; hypertension; saphenous vein ablation; deep vein thrombosis; postthrombotic syndrome
Popis V cévní chirurgii se nejčastěji setkáváme s asymetrickými otoky dolních končetin (DKK) při chronické venózní insuficienci. Pacienti trpí bolestmi, pocitem těžkých nohou, křečemi, objevují se kmenové varixy. U neléčených pacientů mohou vznikat trofické změny kůže až bércové ulcerace. Mezi další příčiny cévních otoků DKK patří trombóza a sekundární venózní insuficience v rámci posttrombotického syndromu. Chirurgicky lze intervenovat na povrchovém i hlubokém žilním řečišti. Na povrchovém systému odstraňujeme žilní hypertenzi a varikozity. Operace provádíme klasicky nebo miniinvazivně. Na hlubokém systému obnovujeme průchodnost žil. Intervence zde mohou být endovenózní (kontinuální lokální trombolýza či mechanická trombektomie) nebo chirurgické (otevřená trombektomie). Otoky DKK jsou příznakem a při neléčení jejich základní příčiny se prohlubují, způsobují bolesti či vznik ulcerací. Neléčené tak snižují významně kvalitu života. Proto je jejich diagnostice a možnostem terapie věnována multidisciplinární pozornost a tato problematika by měla být v širokém povědomí lékařů všech profesí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info