Možnosti chirurgické léčby u „high dysplastic“ spondylolistéz, zhodnocení velikosti repozice olistetického obratle v závisloti na chirurgickém výkonu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VYSKOČIL Robert CIENCIALA Jan SKLENSKÝ Jan REPKO Martin

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ortopedie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Klíčová slova High Dysplastic Spondylolisthesis, 360° fusion, sagittal balance, reposition, retention
Popis Spondylolistéza je definována jako patologický stav páteře, při kterém dochází nejčastěji k ventrálnímu až ventrokaudálnímu posunu kraniálního obratle vůči kaudálněji uloženému obratli, ale může dojít též k dorzálnímu posunu mezi obratli. Specifickým typem v problematice spondylolistéz je tzv. „high dysplastic“ spondylolistéza (dále HDDS), vznikající na podkladě dysplastických změn v oblasti lumbosakrálního přechodu. Následkem patologického posunu dochází k anatomickým změnám dekompenzujícím sagitální profil celé páteře a ovlivňujícím tím postavení těla při stoji a chůzi. I přes výrazný pokrok v diagnostice a vývoji indikačních schémat zůstavává otázka správného terapeutického algoritmu nadále kontroverzní. Na naší klinice preferujeme u HDDS terapii chirurgickou, a to metodou 360° fúze s repozicí olistetického obratle, která vede k obnovení správného sagitálního profilu páteře. K repozici a dosažení její retence může být využito různých korekčních manévrů a technik 360° fúze. Článek obsahuje shrnutí problematiky spondylolistéz se zaměřením na HDDS, možnosti operační léčby HDDS a výsledky operační terapie na našem souboru pacientů z období let 2004-2016.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info