Současná bariatrická/metabolická chirurgie

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HOLÉCZY Pavol PEKAŘ Matej BUŽGA Marek EVINOVÁ Eva

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Časopis lékařů českých
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2022-3-4-1/soucasna-bariatricka-metabolicka-chirurgie-131746
Klíčová slova metabolic surgery; comorbidities; bariatric surgery; severe obesity; endoscopic bariatric procedures
Popis Obezita je známým fenoménem současnosti jak v dospělé, tak v dětské populaci. Prokázalo se, že s ní souvisejí četné komorbidity, přičemž způsob tohoto propojení je různý. Konzervativní léčba obezity je doménou obezitologů, diabetologů, nutričních terapeutek a také psychologů. Významně se na konzervativní léčbě podílejí také odborníci na pohybové aktivity. Chirurgická léčba je rezervována pro pacienty se závažnou obezitou a jejím cílem je nejen zásadní redukce hmotnosti, ale také, nebo zejména, zlepšení komorbidit. Jsou definovány standardní chirurgické výkony, které tvoří podstatnou část prováděných intervencí. Do praxe jsou ale uváděny i inovativní (studijní) operace a také endoskopické postupy, kterých se objevuje celá řada. Zatím ale v dlouhodobém časovém horizontu nedosahují efektivity a trvanlivosti standardních operačních výkonů. Cílem této práce je prezentovat současné standardní chirurgické postupy a představit některé novější metody chirurgické i endoskopické, a to i s přihlédnutím k jejich využití v dětské populaci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info