How can taphonomy help with burial rituals understanding. Case study based on the children´s graves with grave pit stone lining.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Jak tafonomie může pomoct při interpretaci pohřebního ritu. Případová studie založena na výzkumu tří hrobů s kamenným obložením.
Autoři

PŘICHYSTALOVÁ Renáta SLÁDEK Vladimír

Rok publikování 2022
Druh Článek ve sborníku
Konference Abstract Book. 28th EAA Annual Meeting Budapest, Hungary, 31st August - 3rd September
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Klíčová slova Pohansko; early medieval; taphonomy; stone lining; primary hollow space
Popis Na SV-předhradí hradiska Pohansko byl objeven kostel s pohřebištěm se 152 hroby. Z tohoto počtu bylo 27 hrobů, u kterých bylo zaznamenáno kamenné obložení hrobové jámy. Ve více než 59 % bylo v těchto hrobech pohřbeno dítě ve věkové kategorii Infans Ia až Infans II. Rozeznáváme tři základní typy kamenného obložení dna hrobové jámy: 1) kompletní; 2) částečné; 3) symbolické kamenné obložení. Typ 3 převažuje. Jak je možné interpretovat tyto dětské hroby? Kdo byly tyto děti, do jaké společenské třídy byly řazeny? S odpovědí nám pomáha archeologie, která si vypomáhá dalšími vědními obory, jako je např. tafomonie, která nám může dát odpovědi na způsob úpravy hrobu (existence/absence dutého prostoru). Právě na rekonstrukci úpravy místa posledního odpočinku je zaměřený konferenční příspěvek.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info