The place of religious and non-religious values and beliefs in identities of mothers of young children: Methodological approach and empirical evidence from the European comparative perspective

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NURSE Lyudmila SIDIROPULU JANKŮ Kateřina OBROVSKÁ Jana GAJEK Katarzyna MBIATONG Jérome

Rok publikování 2022
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Cílem této kapitoly je demonstrovat metodologii kvalitativního výzkumu náboženských přesvědčení a hodnot, které jsou součástí identit matek malých dětí. Role světonázorů a víry matek jakožto součásti jejich identity je zásadní pro pochopení způsobů, kterými se vyvíjejí a procházejí změnami, stejně jako i jak jejich náboženské či nenáboženské identity ovlivňují vývoj náboženských názorů a světonázorů dětí. Biografické narativní rozhovory matek dětí předškolního a základního školního věku identifikují proměnu jejich náboženského světonázoru a vyvíjející se názory dětí z emické perspektivy. Zaměřujeme se na vyprávění matek s mladšími dětmi (od tří do šesti let). Popisujeme metodologii a klíčové aspekty realizace tematické srovnávací studie se třemi cílovými skupinami matek: etno-majoritními ženami, imigrantkami a romskou menšinou ve čtyřech evropských zemích. Kvalitativní srovnávací studie založená na této metodologii byla součástí většího projektu a sdíleného teoretického metodologického rámce Bronfenbrennerova bioekologického modelu lidského rozvoje. Popisujeme konceptualizaci metodiky rozhovorů; zejména polostrukturované části, která se zabývá identitou matek a poskytuje přístup k analýze výsledků kvalitativní srovnávací studie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info