HARRISONITE, A RARE SILICATE-PHOSPHATE FROM GRANITIC PEGMATITES OF THE BOHEMIAN MASSIF

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky HARRISONIT, VZÁCNÝ SILIKÁT-FOSFÁT Z GRANITICKÝCH PEGMATITŮ ČESKÉHO MASIVU
Autoři

VÁCHA Jakub ŠKODA Radek

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Mus. Moraviae, Sci. geol.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://scigeo.actamm.cz/en/harrisonite-a-rare-silicate-phosphate-from-granitic-pegmatites-of-the-bohemian-massif/
Klíčová slova harrisonite;electron microprobe;substitution;pegmatite;silicate-phosphate;phosphates;Moldanubicum;Czech Republic
Popis Článek prezentuje nová data o harrisonitu z granitických pegmatitů Českého masivu. Harrisonit z granitického prostředí je výrazně chemicky odlišný od harrisonitu z Fe-bohatých metamorfitů (včetně toho z typové lokality). V pegmatitech je harrisonit vždy obohacený Mn a s nízkými obsahy Mg (obr. 2) a tím se liší od harrisonitu z typové lokality a podobného výskytu (metamorfované BIF, obě lokality Kanada), který je vždy obohacený Mg a naopak chudý Mn (obr. 2). V článku poprvé prezentujeme chemické složení harrisonitu z Přibyslavic, které je nápadně podobné složení harrisonitu z Cyrilova. Na obou výskytech harrisonitu z pegmatitů v Českém masivu a také z pegmatitu v Jocao, Brazílie, byl zaznamenán výrazný přebytek P substituujícího tetraedrický Si ve struktuře (obr. 3). Tato substituce navíc negativně koreluje s obsahem Fe, zatímco obsahy Ca, Mn a Mg zůstávají nezměněné. Získaná data naznačují, že vstup P substi tuujícího Si by mohl způsobovat vakance v MO6 pozici (obr. 5). Přítomnost harrisonitu v granitických pegmatitech ukazuje, že může být stabilní i za nižších P–T podmínek, než jsou uváděny z typové lokality.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info