Analyse des besoins en français de spécialité pour étudiants étrangers en stage professionnel en France

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analýza potřeb v odborné francouzštině pro zahraniční studenty na pracovní stáži ve Francii
Autoři

DELALANDE Hana

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Language Learning in Higher Education; Journal of the European Confederation of Language Centres in Higher Education (CercleS)
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/cercles-2021-2028/html
Doi http://dx.doi.org/10.1515/cercles-2021-2028
Klíčová slova French for specific purposes; intercultural differences; internships; needs analysis; work environment
Popis Aby výuka odborné francouzštiny mohla být co nejefektivnější, analýza skutečných potřeb studentů připravujících se na používání francouzského jazyka v pracovním kontextu, se jeví jako nezbytný krok. Spolupráce univerzit a firem nebo institucí, které na trhu práce působí, je proto velice důležitá. Podrobná analýza potřeb umožní identifikovat formální a neformální komunikační situace, ale i možné nedostatky v jazykové kompetenci studentů a problematické oblasti, které jsou pro pracovní prostředí typické. Tento článek prezentuje výsledky kvalitativního výzkumu o francouzštině pro specifické účely a o zkušenosti českých studentů na stážích ve Francii, přičemž byla použita metoda zakotvené teorie (GTM). Výzkumný vzorek je složen z osmi českých studentů francouzsko-českého studia veřejné správy z Masarykovy univerzity a Univerzity v Rennes 1 a jejich francouzských mentorů. V posledním ročníku studia studenti absolvují dvouměsíční stáž na úřadech francouzské veřejné správy ve městě Rennes. Výzkumnice s nimi po celou dobu trvání stáží vedla rozsáhlé rozhovory. Na základě výsledků důkladné a podrobné analýzy jsou identifikovány problematické oblasti a potřeby rozvoje jazykových a interkulturních komunikačních kompetencí. Autorka navrhuje témata k začlenění do kurzů francouzštiny pro specifické účely nebo nový kurz přípravy na mezinárodní mobilitu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info