Historiography and Identity VI : Competing Narratives of the Past in Central and Eastern Europe, c. 1200 —c. 1600

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Historiography and Identity VI: Competing Narratives of the Past in Central and Eastern Europe, c. 1200 —c. 1600
Autoři

KALHOUS David RYCHTEROVÁ Pavlína

Rok publikování 2021
Druh Editorství tématického sborníku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Svazek pojednává o vyprávěních o identifikaci v pozdně středověké východní střední Evropě psaných latinsky i v různých nářečích, která se v té době stala novými politickými jazyky. Svazek pojednává o středoevropských a východostředoevropských historiografiích vrcholného a pozdního středověku. Zabývá se dějinami psanými v době, která přinesla hlubokou diferenciaci středověkých společností v těchto regionech. S tím, jak nové společenské třídy získávaly ekonomickou a politickou moc, rostla poptávka po ujišťujících identifikacích. Vyprávění o minulosti byla šita na míru odlišným společenským skupinám a často se v nich používaly místní jazyky namísto univerzálního jazyka elitního vzdělání, latiny. Svazek věnuje pozornost vzájemnému působení jazyků a zaměřuje se na strategie, které jednotlivá díla vyvinula, aby vyvážila mnoho alternativních způsobů identifikace. Svazek vyplňuje významnou vědeckou mezeru a nabízí důležitý vhled do narativů identifikace psaných v latině a v různých vernakulárních jazycích, které se staly novými politickými jazyky tohoto období.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info