Investigating the complex story of one ditch — A multidisciplinary study of ditch infill provides insight into the spatial organisation within the oppidum of Bibracte (Burgundy, France)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Komplexní příběh jednoho příkopu — multidisciplinární studie výplně příkopů a její přínos pro poznání organizace v prosotru v rámci oppida Bibracte (Burgundsko, Francie)
Autoři

GOLÁŇOVÁ Petra HAJNALOVÁ Mária LISÁ Lenka MILO Peter PETR Libor FRÁNKOVÁ Markéta KYSELA Jan FLAMMER Patrik G KOČÁROVÁ Romana BARTA Peter

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj PLoS ONE
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Full text
Doi http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0231790
Klíčová slova Iron Age; oppida; ditch; empty spaces; space organisation; environment
Přiložené soubory
Popis U domněle prázdných(nezastavěných) míst v archeologickém kontextu je řada nezodpovězených otázek. Článek se zaměřuje na vzhled, způsob udržování a možnou funkci velkého prázdného prostoru v době železné v rámci vrcholového plateau oppida Bibracte ve Francii. Multidisciplinární přístup k výzkumu výplně příkopu, který tento prostor vymezoval v 1. století př. Kr., poskytl doklady o primárním využití a vzniku výplně v příkopu a dále k rekonstrukci vzhledu, managementu a funkce území, které jej obklopovalo. Výsledky nám umožňují vhled do řady témat, včetně role stromů, úrovně hygieny a nakládání s odpadem v urbanizovaném prostředí oppida. Článek prokazuje důležitost multi-proxy přístupu pro řešení funkce archeologických objektů v lokálním environmentálním kontextu a potenciál tohoto přístupu v archeologii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info