Chata z doby stěhování národů z Doloplaz, okr. Prostějov, Nový výskyt keramiky typu Murga na střední Moravě

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JÍLEK Jan FOJTÍK Pavel

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pravěk NŘ
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.academia.edu/38387785/Chata_z_doby_st%C4%9Bhov%C3%A1n%C3%AD_n%C3%A1rod%C5%AF_z_Doloplaz_okr._Prost%C4%9Bjov._Nov%C3%BD_v%C3%BDskyt_keramiky_typu_Murga_na_st%C5%99edn%C3%AD_Morav%C4%9B_-_Hut_from_the_Migration_Period_in_Doloplazy_Prost%C4%9Bjo
Klíčová slova Migration Period; 5. century AD; Murga-type pottery; Middle Moravia
Popis V měsících dubnu a květnu 2017 proběhl v k. ú. Doloplazy, okr. Prostějov, rozsahem spíše drobný záchranný archeologický výzkum vyvolaný rozšířením stávajícího sportovního areálu o nově budované víceúčelové hřiště. Zemní práce se tak dotkly již dříve známé polykulturní lokality rozložené na pravém břehu potoka Broděnka (Drahanský potok) a poskytly terénní archeologické situace náležející protohis-torickému období. Předložený příspěvek se zabývá odkrytou chatou z doby stěhování národů, která ve své výplni obsahovala též příznačnou keramiku typu Murga, čímž cenným způsobem doplňuje mozaiku osídlení 2. třetiny 5. století na střední Moravě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info