Organizácia pohrebných areálov a charakter pohrebných obradov na Pohansku pri Břeclavi (na základe porovnania pohrebiska pri druhom kostole a disperzných pohrebísk na južnom predhradí hradiska)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Organizace pohřebních areálů a charakter pohřebních obřadů na Pohansku u Břeclavi (na základě porovnání pohřebiště u druhého kostela a disperzních pohřebišť na jižním předhradí hradiska)
Autoři

PŘICHYSTALOVÁ Renáta

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Musei Nationalis Pragae : Series A : Historia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.1515/amnh-2018-0005
Doi http://dx.doi.org/10.1515/amnh-2018-0005
Klíčová slova Pohansko; early Middle Ages; burial behaviour; funeral area; cemetery; disperse burial ground
Popis Na raně středověké lokalitě Břeclav – Pohansko můžeme od sebe oddělit dva výrazně odlišné typy funerálních areálů: kostelní pohřebiště s jednoznačně vymezeným tzv. locus sacer a disperzní pohřební areály na sídlištích, kde stanovení hranice mezi sídlištním a funerálním prostorem není kategoricky vyhraněné. Organizace prostoru pro pohřební aktivity, výběr místa pohřbu a také homogenita používaných pohřebních rituálů se u obou typů funerálních areálů lišily. Pro účely zjištění míry této odlišnosti jsme vybrali některé charakteristiky pohřebních areálů a vzájemně jsme je porovnali. Jako hlavní determinanty jsme si vybrali prostorovou strukturu pohřebních areálů, orientaci a polohu těla mrtvého v hrobové jámě. Jako příklad kostelní nekropole jsme si vybrali pohřebiště u druhého kostela na severovýchodním předhradí Pohanska. Jižní předhradí hradiska nám poskytlo data týkajíce se pohřebních areálů rozptýlených mezi a do sídlištních struktur. Porovnání vybraných charakteristik pohřebních zvyklostí identifikovaných na kostelním pohřebišti a na disperzních pohřebištích demonstruje fakt, že pohřbívání kolem kostelů bylo velmi pravděpodobně organizováno a plánováno centrálně a organizací a kontrolou pohřbívání u kostelů byli zřejmě pověřeni členové církve. Zatím co pohřbívání na pohřebištích v rámci sídlištní struktury bylo organizováno na základě obyčejů zde pohřbívající komunity. Organizace a kontrola těchto funerálních areálů byla velmi pravděpodobně v rukách komunitou schválených a pověřených osob, mohli to být pohanští kněží, významný člen komunity anebo tzv. „rada starších“.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info