„Bez naděje musím statečně bojovat.“ Julián Apostata, Nikeforos II. Fokas a Konstantin XI. Palaiologos v tragédiích Nikose Kazantzakise

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOHRNOVÁ Hana

Rok publikování 2018
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Řecký spisovatel Nikos Kazantzakis, který znám především jako romanopisec, byl též básníkem a autorem tragédií. Tři Kazantzakisova dramata zachycují klíčové poslední okamžiky života tří byzantských císařů, kteří díky svému nevšednímu osudu zanechali významnou stopu v řecké lidové slovesnosti i moderní literatuře. První drama je věnováno Juliánovi (332–363), který si za svůj návrat k pohanství vysloužil v křesťanské Byzanci přídomek Apostata (Odpadlík). Druhá tragédie líčí poslední chvíle věhlasného válečníka Nikefora II. Foky (912–969) a třetí pak marný boj legendárního obránce Konstantinopole před Turky Konstantina XI. Palaiologa (1405–1453). Cílem této přednášky je představit Kazantzakisova dramata s byzantskou tematikou, srovnat charakteristiky v nich zachycených osobností s jejich popisem v dobových pramenech a následně začlenit tato díla do širšího kontextu Kazantzakisovy tvorby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info