Komentované fytocenologické snímky z České republiky 3

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DŘEVOJAN Pavel NOVÁK Pavel DOLEŽAL Jan PETERKA Tomáš ZUKAL Dominik

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova Braun-Blanquet approach; Carpino-Fagetea; Festuco-Puccinellietea; Koelerio-Corynephoretea; phytosociology; plant communities; plant ecology; Potametea; syntaxonomy
Popis Podobně jako předchozí dva díly seriálu přináší i tento příspěvky o zajímavých vegetačních typech. Z nelesní vegetace se nám v tomto čísle sešly příspěvky o třech velmi rozdílných rostlinných společenstvech. Na jižní Moravě byla zachycena subhalofi lní vegetace s převahou ostřice žitné (asociace Agrostio stoloniferae-Juncetum ranarii), v poslední době známá téměř výhradně pouze z termofytika severozápadních Čech. Druhý z příspěvků se věnuje Dolnímu Poorličí a fytocenologicky zde dosud nestudovaným psamofi lním společenstvům svazů Armerion elongatae, Corynephorion a Thero-Airion. Porosty rdestu alpínského (asociace Potametum tenuifolii), které patří mezi ohrožená společenstva, byly nově dokumentovány ze Žďárských vrchů. Dále jsou diskutovány dva typy lesní vegetace – mírně vlhké nížinné dubohabřiny (asociace Circaeo-Carpinetum) a suťové lesy s hojným výskytem geofytů (asociace Scillo-Fraxinetum). Oba dva typy byly zaznamenány na jižní Moravě a v České republice jde o dosud jen málo prozkoumanou vegetaci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info