Proměna měst v pozdní antice

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠTĚPÁNEK Tomáš

Rok publikování 2018
Druh Článek ve sborníku
Konference Člověk, stavba, územní plánování 11 : sborník z konference
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://adminu.lhosting4.cz/Include/Data/getfile.php?id=374&db=csupuzemie
Klíčová slova Late Antiquity; cities; Roman Empire; urban transformation; urban decline; fortification; Christianization
Popis Města se postupným vývojem stala základními stavebními kameny nejen starověkého světa. Především na nich závisela téměř po celou dobu své existence i síla mocné římské říše. Města zde tvořila páteř politické moci, ekonomiky, kultury i vzdělanosti. V pozdní antice (tj. ve 4.-6. století n. l.) se však tato klíčová opora začíná z mnoha ne úplně známých a objasněných příčin lámat a nepřirozeně kroutit, což má vliv na celou římskou říši. Toto období je důležité především jako přechodná fáze mezi antikou a raným středověkem, který nebyl tak civilizačně závislý na prosperujícím městě. V dnešní době, kdy ve městech žije více než polovina obyvatelstva planety, poutají změny probíhající u jejich pozdně antických předchůdců pozornost moderní vědy. Jak se tedy (z)měnila města v pozdní antice? Co bylo příčinou těchto změn? A co po nich následovalo? Může se něco podobného stát i dnes? Za pomoci archeologických a písemných pramenů budu v tomto příspěvku pojednávat o třech charakteristických fyzických rysech pozdně antické městské zástavby – o zmenšování osídlené plochy, o christianizaci vnitřní zástavby a o fortifikacích. Na těchto rysech nastíním některé z možných příčin i následků probíhajících změn v pozdně antických městech. Popíši také jejich jednotlivé „fáze“ ve starověké římské říši – klasické město, pozdně antická město a poté už to raně středověké. V závěrečné části příspěvku se pak pokusím srovnat situaci v pozdní antice s dnešním urbanizovaným světem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info