Holocentric chromosomes: from tolerance to fragmentation to colonization of the land

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Holocentrické chromosomy: od schopnosti tolerovat fragmentaci ke kolonizaci souše
Autoři

ZEDEK František BUREŠ Petr

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of Botany
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://academic.oup.com/aob/article/121/1/9/4560298
Doi http://dx.doi.org/10.1093/aob/mcx118
Klíčová slova Clastogens; cosmic radiation; chromosomal fragmentation; desiccation; gamma radiation; herbivory; holokinetic chromosomes; land plants; monocentric chromosomes; terrestrialization; ultraviolet radiation; Zygnematophyceae
Popis Pozadí: Opakovaný a nezávislý vznik holocentrických chromosomů v eukaryotické linii stromu života znamená, že jsou adaptivní, ale podmínky, za kterých poskytují výhodu oproti převažujícím monocentrickým chromosomům, zůstávají nejasné. Kvůli jejich rozšířenému kinetochoru a navázání vřeténkových mikrotubulů po celé jejich délce, holocentrické chromozomy tolerují chromosomální zlomy. Proto mohou být výhodné v době expozice faktorům, které způsobují fragmentaci chromozomů (klastogeny). Ukázalo se, že holocentrické organismy mohou skutečně přežívat lépe než monocentrické organismy za klastogenních podmínek a že takové podmínky různého trvání a intenzity se vyskytovaly mnohokrát v průběhu historie zemské bioty. Jedna z nejdůležitějších klastogenních událostí v eukaryontní historii, ve které holocentrické chromozomy mohly hrát klíčovou roli, byla kolonizace souše rostlinami a živočichy před půl miliardou let. Vedle argumentů podporujících antiklastogenní hypotézu holocentrických chromozomů a diskusi o jeho evolučních důsledcích jsou navrženy experimenty a analýzy, které by tuto hypotézu podrobněji prozkoumaly. Závěry Tvrdí se, že tolerance ke klastogenům vysvětluje původ holocentrických linií a může mít také dalekosáhlé důsledky pro eukaryotní vývoj obecně, jak je doloženo potenciální rolí holocentrických chromozomů v terrestrializaci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info