Spony z germánského sídliště v Hrubé Vrbce „Za Bařinou“

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ĎUGA Martin VACHŮTOVÁ Dagmar ZEMAN Tomáš

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Římské a germánské spony ve střední Evropě (Archeologie barbarů 2012)
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova brooches; Roman period; settlement; systematic survey of topsoil; enamel; penannular brooch with enamelled discs; Hrubá Vrbka; Moravia
Popis Na polykulturním nalezišti v Hrubé Vrbce v poloze „Za Bařinou“ se v průběhu 7 let (do r. 2012) podařilo systematickou prospekcí shromáždit více než 60 spon. Nejpřekvapivější nález představuje podkovovitá spona zdobené emailem, kterou je obvykle nacházena v oblasti SV našeho území (od Mazovska po střední Podněpří a Povolží) a v oblasti střední Evropy je výskyt těchto spon velmi vzácný. I když se při zjišťovacích výzkumech v Hrubé Vrbce podařilo prozkoumat několik desítek zahloubených objektů ani v jednom případě se v tomto kontextu sponu nalézt nepodařilo. Bylo zde tedy prokázáno, že největší množství této skupiny artefaktů se nachází v nadložní kulturní vrstvě, která je většinou opakovaně narušována intenzivní zemědělskou činností. Díky intenzivnímu zemědělskému využití většiny půdy, silné erozi a mnohdy archeologicky neevidovanému působení hledačů představují spony velmi ohroženou a rychle mizející skupinu památek hmotné kultury doby římské ve střední Evropě a nepochybně si zaslouží naši pozornost a další zájem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info